Monday, July 6, 2015

Barang Dapur dan Nasi Ayam

Assalamu'alaikum w.b.t

Barang dapur dah beli. Cukup la sampai raya ni. Kami memang mcm ni. Tiap2 bulan akan pegi beli belah barang dapur. Sebulan untuk kami berdua habiskan dalam rm150 untuk barang2 dapur. Additional rm50 untuk barang2 basah. 

Berdasarkan jadual, sy berjaya masak nasi ayam. Owh... mmg lama sungguh sy mengidam nasi ayam air tangan sendiri. Hehehe...

Barang2 dapur. Megi kari tu En.Somi yg punya.

Nasi Ayam feveret

Thursday, July 2, 2015

Journey Has Begun - Proses Membeli Rumah 2

Assalamualaikum w.b.t,

Letter Offer from Bank - Checked
SnP - Checked
Loan Agreement - Checked
EPF -
Letter Consent -
Valuation Fee -
Solicitor Fee -

Untuk membeli rumah, duit sangat2 diperlukan. Kalau takde memang susah hati. At least kena ada 16% dari harga rumah cash. If not... memang sangat susah.

Baru lepas settle dengan lawyer sign SnP. Tunggu owner rumah sign. Then sediakan dokumen untuk keluarkan duit KWSP. Peringatan ye, 10% for subsale house biasanya kena bayar semasa sign SnP. Tapiiiii... KWSP hanya boleh dikeluarkan lepas SnP complete sign by both party.

Sebab tu la kena ada cash at least 16% cash dalam tangan kalau nak beli rumah.

From my 2 cent. Till then.. Tata



Beli Barang Keperluan - Projek Iftar

Assalamualaikum w.b.t


Sebenarnya dah takde idea nak masak apa untuk berbuka. Suami pula jenis yang suka makan macam2 juadah. Kena ada air, kuih lauk dan makanan2 lain. Jadi hari2 kena fikir menu supaya suami tak bosan. Nak makan kat luar rasa macam membazir. Barang dah mahal sangat. Sampai sekarang saya tak boleh nak terima kuih harga RM2 untuk 4 biji. Hello!!! Dulu RM1 boleh dapat 5! Erm... Saya rindukan kempen Inflasi 0% zaman Tun M dulu.

Ok lah! Enough merungut! So kita kena adjust diri dan sentiasa berjimat.

Sebelum beli barang dapur kena pikir nak makan apa dlu.

Jumaat
Roti John
Nasi Ayam
Barli
Kuew tiaw Goreng

Sabtu
Berbuka luar - Ada majlis iftar by Hidayah Centre

Ahad
Berbuka luar - Suami ada majlis berbuka dengan deparment

Isnin
Kari Ayam
Sayur campur
Roti John
Air Barli

Selasa
Ribena laici
Roti John
Asam pedas Ikan kembung
Sayur campur

Rabu
Fresh orange
Ayam masak kurma
Taugeh goreng
Karipap

Khamis
Sambal Udang
Sup sayur
Samosa
Soya Cincau

Jumaat
Terung goreng sambal
Ikan Masak Kicap
Karipap
Ribena laici


Cukup jadual seminggu! Now barang2 nak beli pula. Sebab banyak barang habis ni. Moga Allah beri kekuatan untukku memasak untuk suami.

Barli
Ayam
Udang
Ikan
Bebola Ikan
Karipap Frozen
Samosa Frozen

Daun bawang
Daun Sup
Carrot
Tomato
Bunga Kantan
Bendi
Bawang merah
Kobis
Taugeh
Cendawan
Kucai
Timun
Cili Merah
Cili Hijau
Terung
Tauhu

Sos cili
Kicap ABC
Kicap lemak masin
Serbuk kari ayam
Santan Kotak
Roti Sosej
Gula
Kuew Tiau

Berdasarkan pengalaman... Stok ni boleh tahan 2 minggu. Untuk sayur tu ada cara2 nya for it keep fresh. Jom shopping!

Till then.. Tata..