Saturday, November 5, 2016

Selepas Setahun 3 Bulan

Assalamualaiku w.b.t

Lamanya tak update blog. Now dah di rumah baru. Rumah sendiri hasil titik peluh sendiri. Masih lagi sedang sesuaikan diri. Banyak sangat dugaan dan rintangan yang datang. Tak tahu nak cerita macam mana lagi. Setakat ni memasak masih lagi become my passion. The only can make me feel happy is cooking.

Pray for my strength. Semoga ku tabah. Doaku moga Allah beri petunjuk pada perjalanan hidupku. Ku redha dan anggap apa yang berlaku sebagai penghapus dosa2 lalu.


Saturday, December 5, 2015

TTC - HSG

Akhirnya... kena juga buat HSG ni. Klu boleh ku nak elak sgt. Jujurnya ku sgt takut. Ku tak takut prosedur dia tp takut nak tgk result. Huhuhu..  27 nov datang juga si miss P. Haih.... why la.. now ngam2 cd10.

Datang drive sorang aje sbb hubby ada full medical check up dekat beacon hospital. Elok la.. isteri kat pusrawi 😅😅😅
Ku perasan if makan celeblax tgg tak sakit buat kaki n jari2 ku rasa kebas. Ku risau sbb tgh drive sndiri aje. Moga selamat sampai rumah. Ameen..

Untuk persediaan hsg ni ku dapat steroid (skali makan 8 biji. Nak muntah dibuatnya), antibiotics and cereblax. Now tgh tunggu giliran dan ku sgt sgt lapar. Ada bawa bekal pesto pasta ni tp segan plak kang bau satu deparment ni. Hahaha! 😅😅😅

Semoga result semuanya ok. Who ever yg baca blog ni. Pray for me guys.. 🙏🙏🙏🙏🙏💪💪💪💪💪

Monday, September 21, 2015

Selamat Pengantin Baru Nazirul&Liyana

Alhamdulillah saya dapat adik ipar baru. Yeay! Bertambah ahli keluarga Ahmad Shokhaily

TTC - Follow up check up

Today is my 2nd follow up after surgery. 1st was with 1sept. The doctor gave me zoladex date 17august before check out from hospital buat the zoladex doesnt work for me and next follow up was 19 sept.

On 17sept, I got called from the doctor's PA said that the doctor will not available because she last minute got called from Tabubg Haji to perform Hajj. Then she suggested me to check up with another doctor but male doctor. I asked her to confirm with me again on Friday 18sept.

On friday I waiting for the call but no one called me. So I emailed Dr. Natasya asked for her opinion. Alhamdulillah she replied very fast and asked me too book appointment with her. Me and hubby very happy. Why? Because we love her. She very peramah. Dengan senyum dia rasa tenang je.

Semoga check up hari ni smooth je. Feel lil bit dizzy. Hope tak tunggu lama. Sebab pengalaman dengan pusrawi ni tak tau la kenapa, memang kena tunggu la. Haha!

Friday, August 21, 2015

Resepi Yee Mee Claypot

Assalamualaikum w.b.t

Kali ni nak leteak resepi Yee Mee Claypot. Haa.. Yang mahal skit kos nye sebab ada brokoli. Hihihihi...



Ni antara dish yang senang sangat buat selepas Yee Mee Sizzling. Masih gunakan Yee Mee yang sama cuma Gravy je lain tanpa kicap. Dan sangat sihat. Sesuai untuk orang yang nak diet macam saya. Hihihi.. Tapi untuk resepi ni mesti guna claypot. Sbb claypot ni bagi aroma rasa yang unik pada masakan tu nanti.

Bahan-bahan:
1 Yee Mee
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji Cendawan Shitake
1 batang carrot
1/2 pokok brokoli
5 Cili padi 
1 tomato
1 biji Telur ayam
Isi ayam agak2
4 biji fish ball
Daun sup
Daun bawang
1 sb sos tiram
1 sd lada sulah
1 sk tepung jagung
1 sb Minyak bijan
Blend atau tumbuk bawang merah dan bawang putih. Kemudian tumis semua bahan tadi. Masukkan sos tiram dan tumis sekali.
Masukkan isi ayam, fish ball, cendawan shitake dan cili padi. Letak setengah cawan air kuah. Kalau ada stok ayam atau stok air udang lagi sedap. Masukkan sayur yang keras i.e. brokoli dan carrot. Biar mendidih seketika. Masukkan tomato.
Masukkan tepung jagung yg dibancuh dengan sedikit air. Biarkan mendidih. Masukkan garam dan lada sulah. Akhir sekali a splash of minyak bijan untuk dapatkan aroma authentic chinese noodle tu (yes.. the secret is in the sesame oil).
Akhir sekali masukkan yee mee dan pecahkan telur ke dalam claypot. Siap! Jangan lupa taburkan daun sup dan daun bawang.
Lepas masukkan mee dan telur boleh terus angkat claypot sebab claypot ni daya tahan haba sangat lama. Jenuh nak makan nanti sebab berasap2.
Klu nak yee mee lembut boleh celur sekejap dalam air.  Kena cepat makan sbb bila meresap nnti kuah akan memekat. Oh.. Lupa nak bagitau. Yee Mee ni dah sedia ada garam dan sedikit masin. Oleh itu kena pandai2 la adjust rasa garam tu.
 
Selamat Mencuba!